Чоловік, 1925 р.н.

Опис:
Інтерв’ю з уродженцем села Осівці Бучацького р-ну Тернопільської обл. Під час розмови присутня донька оповідача, яка час від часу долучалася до розмови, перепитувала батька і розширювала ним сказане. Чоловік, помітно, не хотів вдаватися в деталі побаченого і пережитого, зазначав, що й так «наговорив забагато». Оповідач згадував про працю у фільварку, пана-поляка в селі та його участь у «польській війні», заарештовану й заслану до Сибіру його дружину та доньок, зорганізовану школу в їхньому маєтку, який згодом розібрали. В інтерв’ю йшлося про встановлення радянської влади в селі в 1939 р., сприйняття її місцевим населенням. В 1942 р. була велика пожежа в селі, дотла вигоріла частина хат, церква і костел. Чоловік розповідав про сільських євреїв, їхні заняття і традиції, пов’язані з ними стереотипи, ґетто в Бучачі, випадки переховування, врятовану одну єврейську дівчинку, яка дорослою не признавалася про своє походження, долю їхніх господарств і майна. На запитання інтерв’юерки оповідач висловив свої припущення про польсько-український конфлікт у селі, помітно не хотів заглиблюватися в цю тему. Окрема сюжетна лінія інтерв’ю – служба в радянській армії. В 1944 р. він був мобілізований, про що дуже детально розповів; повернувся в село в 1948 р.
Запис було здійснено в Осівцях. Інтерв’юерка – Марта Гавришко.