Чоловік, 1922 р.н.

Опис:
Інтерв’ю з уродженцем села Перенівка Рогатинського р-ну Івано-Франківської обл. Зважаючи на вік і дуже добру ще пам’ять оповідача, розмова містить розлогі частини про довоєнне, воєнне і повоєнне життя міста Рогатина та довколишніх сіл, розмова насичена деталями і численними прикладами-випадками з життя. Спраглий до навчання і з бажанням вирватися зі села, чоловік розповів про свій освітній шлях ‒ навчання в початковій школі в Рогатині в міжвоєнний час, радянській школі 1939-1941 рр. та німецькій торговій школі. Здобутий фах і можливість емігрувати він свідомо проміняв на життя кущового провідника українського націоналістичного підпілля, дуже детально розповів про протистояння підпільників в другій половині 1940-х років, методи боротьби з ними радянського влади, свої перманентні арешти й ув’язнення. Народжений у 1922 р. оповідач добре ще пам’ятав багатонаціональну спільноту Рогатина і околиць, її (не)співжиття і заняття; вступ радянської армії до міста і встановлення нових порядків, примусовий вивіз поляків-колоністів. Німецьке військо в Рогатині в червні 1941 р. вже зустрів як учасник ОУН, пригадував атмосферу великих сподівань серед українців, польсько-українське протистояння. Окремо йшлося про Голокост в Рогатині – створення і розташування в місті гетто, діяльність юденрату, коли, як і де саме проводили розстріли, спроби втечі євреїв по дорозі на розправу, видані їхні сховки. Як працівник радянської торгівлі в повоєнні роки оповідач був безпосередньо залучений до відновлення влади, брав участь в колективізації, дуже детально зі середини і на численних прикладах розказав про повсякденні реалії тогочасного життя.
Запис було здійснено в Рогатині. Інтерв’юерка – Анна Чеботарьова.