Жінка, 1934 р.н.

Опис:
Інтерв’ю з уродженкою і постійною мешканкою містечка Бібрка тепер Перемишлянського р-ну Львівської обл. Жінка народилася в міжнаціональній родині українців, поляків і німців – мати була полькою, а бабця німкенею. Щоб важко не працювати в сільському господарстві, оповідачка поставила собі ціль здобути освіту, яку реалізувала – закінчила в 1953 р. біологічний факультет Львівського університету імені Івана Франка. Яскравим дитячим спогадом є творення в центрі Бібки ґетто і розстріли євреїв поблизу сусіднього села Стрілки. Восьмирічною дитиною жінка бачила розстріляні тіла в ще не закопаній спільній могилі. Оповідачка розповідала про розселення євреїв у Бібрці, їхні магазини в центрі містечка, а також євреїв-сусідів, їхні заняття та допомогу батьків харчами в часі війни. Жінка пам’ятала своє навчання в польській школі, вчителів-поляків за національністю. Окрема сюжетна лінія розмови – загострення українсько-польського конфлікту в часі війни, взаємне переховування родин українців і поляків, репресії радянської влади. З розповідей рідних жінка переповідала про відступ радянської влади в червні 1941 р. і замордованих у в’язниці людей. В розлогіших спогадах про життя в містечку після війни йшлося про виїзд поляків до Польщі, приїжджих зі східних регіонів вчителів, навчання та роботу в школі в умовах радянської дійсності.
Запис було здійснено в Бібрці. Інтерв’юерка – Анна Вилєґала.