Жінка, 1927 р.н.

Опис:
Інтерв’ю з уродженкою і постійною мешканкою cела Куряни тепер Бережанського р-ну Тернопільської обл. Коротка історія про родину і власну сім’ю перейшла в детальнішу розповідь про трагедію убивства батька, голови колгоспу, українським націоналістичним підпіллям в 1947 р. і продовження особистого горя переліком серії убивств українців та поляків у селі. Жінка пригадувала родину польського поміщика, репресовану радянською владою в 1939 р. Побіжно йшлося про панський маєток і господарство, найману працю односельчан і її батька зокрема, ставлення до селян. З довоєнного життя оповідачка розповіла про кілька єврейських родин у селі та їхні заняття, ставлення місцевого населення, долю залишеного майна, а також з розповідей батька-очевидця про ґетто в Бережанах і розстріли євреїв. В розмові деталізовані окремі курянські селяни (поляки й українці), жертви повоєнного радянського режиму та українського націоналістичного підпілля.
Запис було здійснено в Курянах. Інтерв’юерка – Марта Гавришко.