Чоловік, 1933 р.н.

Опис:
Інтерв’ю з уродженцем села Cловіта Золочівського р-ну Львівської обл. Чоловік дуже добре пам’ятав довоєнний та воєнний періоди, інтерв’ю насичене деталями та іменами односельчан різної національності. Оповідач дуже детально розповів про довоєнну міжнаціональну спільноту села Словіта, власника села і його долю. Чоловік зачіпає трудову міграцію за кордон в міжвоєнні роки – його батько на зламі 1920-1930-х років працював у Аргентині, як і багато інших мешканців села, втратив зароблене під час колективізації. В інтерв’ю йшлося про національний склад населення довколишніх сіл, прихід радянської влади і репресії, німецьку владу, загострення українсько-польського конфлікту та спільний страх при відновленні радянського режиму, колективізацію й перших голів колгоспу. Чоловік зростав разом з єврейським хлопчиком, детально розповів про розстріли євреїв в околицях Словіти влітку 1943 р. Навчаючись у повоєнні роки у Львові, оповідач мав можливість спостерігати за місцевою інтелігенцією (зокрема, Михайлом Возняком, Іларіоном Свєнціцьким) і викладачами прибулими зі східних регіонів, ділився спогадами про взаємини в студентському середовищі.
Запис було здійснено в Золочеві. Інтерв’юерка – Наталія Отріщенко.