Жінка, 1926 р.н.

Опис:
Інтерв’ю з уродженкою села Осівці тепер Бучацького р-ну Тернопільської обл., батьки якої загинули в роки Другої світової війни, зростала сиротою при старшому братові до свого заміжжя. Розмова уривчаста й неструктурована, часто скаржилася на погану вже пам'ять і, як правило, давала відповіді на запитане інтерв’юеркою. Під час розмови присутня онука оповідачки, яка час від часу долучалася до розмови. Оповідачка детально ділилася спогадами про довоєнного господаря села, його ставлення до найманих працівників і односельчан, а також співжиття поляків, євреїв і українців села напередодні війни. Уривчасто йшлося про воєнні роки в селі, фронт неподалік, українське націоналістичне підпілля. За її словами, в 1942 р. була велика пожежа й село вигоріло до тла, люди виживала на зорганізовану владою мінімальну допомогу. Окрема розлога частина наприкінці розмови присвячена Голокосту євреїв у Бучачі. Оповідачка пригадала імена та заняття євреїв, які жили в Осівцях, розстріл євреїв у Бучачі з деталізацією різних історій-випадків, врятовану священиком єврейську дівчину з їхнього села. Розлогими були свідчення про повоєнне життя. Жінка розповіла про релігійні практики в підпіллі, зокрема свій потаємний шлюб, виселення поляків, повоєнний голод.
Запис було здійснено в Осівцях. Інтерв’юерка – Вікторія Куделя-Свйонтек.