Опис:
Інтерв’ю з уродженкою містечка Товсте тепер Заліщицького р-ну Тернопільської обл. Закінчила бухгалтерські курси в Чорткові, працювала статисткою в лікарні. Під час розмови присутня донька оповідачки, яка часто долучалася до розмови, розширювала сказане матір’ю і додавала від себе. Респондентка часто скаржилася на вже погану пам’ять. Розповідь про довоєнне заможне життя родини. Батько респондентки повернувся зі заробітків «з Америки» й мав велике господарство в центрі села, поодиноке на той час освітлення дому і водопровід. З довоєнного життя йшлося головно про навчання в школі, першу вчительку й уривчасті спогади про міжнаціональне співжиття, релігійні стята поляків та українців. Радянський період 1939‒1941 рр. відклався в пам’яті репресіями і засланням мешканців села на Сибір. Фрагментами згадано повсякденне життя за німецької окупації, вивіз на роботу, розстріли євреїв на місцевому цвинтарі, виселення місцевих поляків і розподіл польських господарств українцям-переселенцям з Польщі. Окрема сюжетна лінія стосується особистого життя, репресованих у повоєнні роки радянською владою членів родини, відвідини містечка родичами з української діаспори в Канаді.
Запис було здійснено в Товстому. Інтерв’юерка – Наталія Отріщенко.