Опис:
Інтерв’ю з уродженкою села Вишнівчик тепер Теребовлянського р-ну Тернопільської обл. Жінка зростала круглою сиротою при старшій сестрі. Інтерв’ю насичене численними подробицями, іменами людей, деталізацією розташування важливих для села локацій. Оповідачка детально розповіла про зниклу єврейську дільницю села, поіменно перелічила багатьох євреїв-односельчан та їхні заняття. Побіжно, з почутих від інших розповідей, йшлося про зорганізоване гетто в Підгайцях та розстріли євреїв за містом. Дитячі спогади насичені подробицями навчання в школі, описами вчителів-поляків та вже у повоєнні роки приїжджих зі Східної України і місцевих; релігійних практик односельчан ‒ українців, поляків і євреїв; характеристикою представників місцевої влади довоєнного і воєнного часу; повсякденному житті до війни, праці в фільварку та колективізації. Також оповідачка зосередила увагу на загостренні українсько-польського протистояння в роки війни, демографічних змінах наприкінці війни: еміграції місцевого населення за кордон, депортації поляків і переселенні українців з Польщі.
Запис було здійснено у Вишнівчику. Інтерв’юерка – Анна Вилєґала.