Чоловік, 1923 р.н.

Опис:
Інтерв’ю з уродженцем села Малі Ланки, що неподалік містечка Бібрка, тепер Перемишлянського р-ну Львівської обл. Під час запису час від часу присутня донька оповідача, яка практично не втручалася у розмову. Дитячі спогади стосувалися відомостей про родину, здобуття освіти в місцевій школі та в школі в Бібрці, де разом навчалися діти місцевих поляків, українців і євреїв. Оповідач розповів про єврейські родини в селі, їхні місця проживання і заняття. Фрагментарно йшлося також про окремих євреїв у Бібрці – їхні прізвища, рід занять, професійну репутацію, а також про довоєнне міжнаціональне співжиття населення містечка, польських землевласників та їхні маєтки. З огляду на вік оповідача, він добре пам’ятав встановлення радянської влади в 1939 р. в регіоні, репресії щодо поляків-колоністів і місцевих землевласників, поодиноку тоді колективізацію, а також детально описав смерті в’язнів радянського режиму при відступі з Бібрки в кінці червня 1941 р. Окрема сюжетна лінія розмови – створення ґетто в Бібрці, розстріли євреїв та доля їхнього майна, місцева німецька адміністрація, вивіз молоді на роботи до Німеччини та створення дивізії СС «Галичина», праця оповідача в часі німецької окупації у Львові.
Запис було здійснено в Бібрці. Інтерв’юерка – Марта Гавришко.