Чоловік, 1929 р.н.

Опис:
Інтерв’ю з уродженцем і постійним мешканцем cела Доброполе тепер Бучацького р-ну Тернопільської обл. Оповідач народився в українсько-польській родині, пригадував як ходив з матір’ю до костелу в їхньому селі. Дитячі спогади стосувалися здобуття освіти в школі, де разом навчалися діти місцевих поляків, українців і євреїв. Встановлення радянської влади в 1939 р., репресовані польські колоністи, повсякденне життя за німецької окупації, місцева влада, релігійне життя, окремі господарі та їхня доля, загострення польсько-українського конфлікту в часі війни, повоєнні радянські репресії добре відклалися в пам’яті чоловіка. Оповідач розповів про єврейські родини в селі: їхні заняття, місце проживання, долю майна. Окремою сюжетною лінією виступає Голокост євреїв у Бучачі. Чоловік переповів історію врятованого єврейського парубка (свого однолітка), який переховувався в сусідньому та своєму селі; добропільську родину, яка йому й ще одному хлопцю допомагала. Іншу єврейську родину врятувала польська сім’я, якій вдалося вберегтися від радянських репресій в 1940 р.
Запис було здійснено в Доброполі. Інтерв’юерка – Марта Гавришко.