Жінка, 1931 р.н.

Опис:
Інтерв’ю з уродженкою і постійною мешканкою cела Глібів тепер Гусятинського р-ну Тернопільської обл. Під час розмови присутня онука оповідачки, яка час від часу долучалася до розмови, розширювала сказане і додавала запитання від себе. Розмова неструктурована, містить багато персоналій в запитаннях інтерв’юерки. Респондентка часто скаржилася на вже погану пам’ять. Жінка розповіла про своє дитинство, навчання в школі та вчителів довоєнного часу, землевласника-поляка, в якого працювали збіднілі селяни. Детально йшлося про єврейську родину торгівця тканинами, який у селі мав свій магазин. Незадовго після приходу німецьких військ у село цю та інші родини євреїв в довколишніх селах вивезли, їхнє майно пограбували односельчани. Оповідачка походила з мішаної українсько-польської родини, батько якої, українець, наполіг на її хрещенні в церкві. В пам’яті дівчини відклалися побутові міжнаціональні конфлікти односельчан, їх особливе загострення в часі війни, репресії радянської влади та депортація поляків до Польщі. Жінка вийшла заміж за українця-переселенця з Польщі, ділилася спогадами повоєнного життя переселенських родин. Окрема сюжетна лінія – діяльність українського націоналістичного підпілля в селі, допомога їм місцевого населення, убивства вчительок прибулих зі східних регіонів, репресії радянської влади.
Запис було здійснено в Глібові. Інтерв’юерка – Анна Вилєґала.