Чоловік, 1936 р.н.

Опис:
Інтерв’ю з уродженцем і постійним мешканцем cела Коропець тепер Монастириського р-ну Тернопільської обл. Будучи ще малолітнім хлопчиком в часі війни, чоловік наводив багато історій з розповідей матері та близьких. Інтерв’ю насичене подробицями повоєнного радянського життя, помітне зацікавлення оповідача історією села та околиць. Під кінець інтерв’ю присутня донька оповідача, яка місцями уточнювала сказане батьком. Чоловік народився в родині українців, але на прикладі своїх близьких родичів розповідав про польсько-українське співжиття до війни, часті міжнаціональні шлюби, депортацію до Польщі. Йшлося про панський маєток та господарство в селі, найману працю, долю землевласника та його родини, загострення польсько-українського конфлікту в часі війни. Окрема сюжетна лінія розмови – ґетто в Коропці та доля місцевих євреїв, їхнього майна, розстріли, історії окремих врятованих євреїв. Розлогішими були спогади про повоєнне радянське життя села – переселення українців з Польщі, облаштування школи, приїжджих вчительок зі східних регіонів, українське націоналістичне підпілля.
Запис було здійснено в Коропці. Інтерв’юерка – Анна Вилєґала.