Опис:
Інтерв’ю з уродженкою села Cтратин Рогатинського р-ну Івано-Франківської обл. Оповідачка і її батьки були репресовані радянської владою в 1944 р., батько помер на засланні в місті Архангельську, мати повернулася додому втечею звідти. На засланні жінка пробула сімнадцять років, там вийшла заміж теж за політв’язня і народила двоє дітей. Оповідачка дуже добре пам’ятала численних сусідів-євреїв села Стратин, детально розповідала про кожну їхню родину, місце проживання і заняття, традиції. За німецької окупації всіх стратинських євреїв – спершу чоловіків, а за ними згодом жінок і дітей – забрали до гетта в Рогатині та за деякий час розстрілювали. Жінка пригадала кілька випадків переховування євреїв в околицях села і в Рогатині. Йшлося також про долю єврейського майна, будівель і господарств. Оповідачка поділилася спогадами як ходила в рогатинське гетто купити собі хустку. Жінка була медсестрою в українському націоналістичному підпіллі, ділилася спогадами про навчання дівчат медсестринської справи, лікарів (серед яких були і євреї) і санітарів підпілля, випадки надання допомоги, свої завдання по розвідці та переведенню загонів підпільників. Розповідь насичена іменами і псевдо підпільників, відомостями про подальшу долю деяких із них. Окрема сюжетна лінія розповіді – перебування на засланні у Воркуті, смерть там батька, обмеження щодо здобуття дітьми бажаної вищої освіти після повернення.
Запис було здійснено в Cтратині. Інтерв’юерка – Марта Гавришко.