Опис:
Інтерв’ю з уродженкою села Ушня Олеського (тепер Золочівського) р-ну Львівської обл. Жінка народилася в польсько-українській сім’ї, розповіла про довоєнну громаду села Ушня, численні польські родини та декілька єврейських, наголошувала на доброму міжнаціональному співжитті. В інтерв’ю уривчасто йшлося про навчання в школі, прихід радянської влади в 1939 р. і розстріли в’язнів у Золочеві при відступі, німецьку окупацію і переховування від вивезення на роботу до Німеччини (родичка влаштувала її працювати у Львові), вимушену допомогу українському підпіллю, депортацію поляків-односельчан до Польщі, примусову колективізацію, повоєнні репресії радянської влади. Оповідачка мала однокласницю єврейку, з якою товаришувала, часто бувала в неї вдома. Рік часу ця єврейська родина переховувалася в лісі поблизу села, але їх видали й розстріляли. Жінка пригадувала, що сталося зі залишеними господарствами, землею і майном євреїв, поляків та репресованих. Окрема сюжетна лінія розмови присвячена українцям, виселеним з Польщі, адже оповідачка вийшла заміж за переселенця-українця в 1946 р.
Запис було здійснено в Золочеві. Інтерв’юерка – Марта Гавришко.